Design www.astrildoviti-pevci.cz ® 2010
Amada červenohlavá - Erythrura psittacea
Výskyt Nová Kaledonie
Pohlaví: Samičky mají trochu světlejší barvu a nemají pod ocasem červená pírka . Masku na tváři
mají menší než samečkové. Zpívají pouze samci.
Biotop:Obývá travnaté roviny porostlé křovinami. V době hnízdění žije v párech, mimo tuto dobu v
hejnech.
Chovné zařízení: Jak v zahradních voliéře hojně osázené zelení,tak i v pokojové voliéře, nebo
chovná klec.
Potrava: Tito tropičtí ptáci se živí převážně semeny. Krmíme je směsí pro drobné exoty a občas
jim také dáváme senegalské proso v klasech , naklíčená a polozralá semena, případně zelené
krmení . Také vaječnou míchanici. Vždy musí mít k dispozici grit a písek na trávení.
Hnízdění:Ptáci hnízdí velmi snadno. Svatební tanec amady netančí. Přípravy na hnízdění se
projevují tím, že sameček neúnavně prohání samičku po klieci či voliéře a přitom neustále
trilkovitě volá.Stavební materiál přináší na hnízdo v chomáčcích, nikoli jednotlivá stébla ,
jako to dělají všechny ostatní druhy astrildovitých.Samička hnízdo upravuje.Staví nejraději v
polootevřených budkách , košíčcích i v budkách s vletovým otvorem o průměru asi
4-5cm.Někdy si postaví hnízdo volně v křoví.Stavební materiál seno , sláma, kokosová a
sisalová vlákna.Snůška 4-5 vajíček, doba sezení 12 až 14 dnů,mladí vylétnou z hnízda za 20
dnů. Mladí samečkové mívají na místech budoucí masky výrazněji zbarvené peří s nádechem
do červena. Přepeřování probíhá velmi rychle a bývá skončeno za 4 měsíce.Mladí se sdržují s
oblibou na zemi . Mohou zůstat i po osamostatnění u svých rodičů, protože se dobře snášejí.
Svorně vedle sebe žijí i starší a mladší mláďata. Je možné ponechat ve voliéře celoroční odchov
pohromadě po celou sezónu. Z klecí je však lépe mladé včas přemístit.