Design www.astrildoviti-pevci.cz ® 2010
Pásovník dlouhoocasý - Poëphila acuticauda
Jeho rozšíření je Austrálie.
Pohlaví: Obecně platí , že černá náprsenka u samečků je větší než u samiček. Samečkové mají
delší vlasové ocasní pera.Jediným stoprocetním ukazatelem je zpěv a tok samečka.

Biotop: Obývá světlé savany porostlé blahovičníky , v jejichž vrcholcích si nejraději staví
hnízda. Ve vnitrozemí,kde stromy zcela chybějí , ho nalezneme ve stepích porostlých keři
nebo ostrou trávou rodu Spinifex. V místech s dobrými životními podmínkami se ptáci
straní lidem , a v těžkých podmínkách ztrácejí plachost a přicházejí do blízkosti lidských
obydlí.Poznali, že na polích a v zahradách farmářů najdou dostatek potravy a stálý zdroj vody.
Zeměpisné formy: Známe dvě zeměpisné formy a to červenozobou a žlutozobou formu.
Severozápadní Austrálii obývá pásovník dlouhoocasý žlutozobý (Poëphila acuticauda
acuticauda) , který je celkově světlejší a trochu větší. Druhá forma obývá severovýchodní
Austrálii pásovník dlouhoocasý červenozobý (Poëphila acuticauda hecki) .Je menší než
předchozí forma,všechny barvy jsou sytější.
Chovatelské zařízení: Jak v zahradní tak i pokojové voliéře nebo chovné kleci.
Potrava: Krmíme je směsí pro drobné exoty, a občas klasy senegalskéhe prosa.V době
hnízdění také podáváme vaječnou směs.Vždy musí mít grit a písek na trávení.
Hnízdění: Při toku přeskakují samec i samice mezi dvěma blízkými větvemi.Závěr
svatebního tance je vždy páření.Hnízdo staví jak polootevřené bodce tak i volně ve
větvých.Stavební materiál jemné seno , kokosová a sisalová vlákna.Snůška 4-6 vajíček,
doba sezení 14 dnů.Holátka pásovníků žlutozobých mají kůži světle růžovou , pásovníků
červenozobých poněkud tmavší , obojí jsou porostlá jemným chmýřím. Dobře opeřená a
letuschopná mláďata opouštějí hnízdo za 21 dnů.Do šatu dospělých přebarví za 4 až 5
měsíců , podle teploty a vlhkosti prostředí.




Mutace: hnědá , izabela, krémová, albino.