Design www.astrildoviti-pevci.cz ® 2010
Amarant malý - Lagonosticta senegala
Výskyt převážná část tropické Afriky od okrajů Sahary a Núbické pouště , na jih až po Natal a
Transvaal.
Pohlaví: Samec má hlavu , spodní krk a spodinu tmavě černohnědou , na prsou několik
drobných bílých teček . Vrch těla hnědý , vrchní krovky ocasní , kostřec a zobák
červené, ocas černý. Okruží oka smetanově bílé. Samice je celá hnědá , na spodině
světlejší , na prsou má několik drobných bílých teček. Kostřec , vrchní krovky ocasní a
uzdičku má červené , zobák červený. Okruží oka smetanově bílé.
Biotop: Obývá sušší stepi , savany porostlé řídce keři a proniká až po okraj pouště.
Chovné zařízení: Jak v zahradních voliéře hojně osázené zelení, tak i v pokojové
voliéře , nebo chovná klec.
Potrava: Krmí se směsí prosa , moháru a čumízy , všechny druhy mohou být též naklíčeny .
Živočišnou potravu mají velmi rádi.Vezmou jak vaječnou míchanici , tak mravenčí kukly a moučné
červy.
Hnízdění: Svatební tanec je podobný jako u motýlka rudouchého , kdy sameček se
stéblem v zobáčku rytmicky poskakuje vedle samičky , opět beze zpěvu , jen s jemným
flétnovým pohvizdnutím nebo zcela v tichosti. Při páření zobe samičku do týla.Hnízdo
stavějí nejraději v budkách , ale najdeme je postavené i volně v křoví. Je kulovitého
tvaru , velmi úhledně spletené. Snůška je 4 až 5 , většinou však jen 4 bílá vajíčka.Doba
sezení asi 11 dnů.Hnízdo opouštějí za 17 až 18 dnů a ještě dalších 14 dnů je rodiče
přikrmují. V této době již samička obvykle sedí na druhé snůšce. Mláďata z prvního
hnízdění však můžeme u rodičů ponechat , protože je nepronásledují.