Design www.astrildoviti-pevci.cz ® 2010
Astrild vlnkovaný - Estrilda astrild
Rozšíření: jižní Afrika , ostrovy Mauritius a sv. Heleny.

Pohlaví: Samec má vrch těla šedohnědý , jemně napříč pruhovaný. Ostatní povrch těla světle
rudohnědý s výraznějším a tmavším pruhováním. Kostřec a vrchní krovky ocasní se sřetelným
nádechem do růžova. Uzdička a pásek přes oko červené. Tváře šedohnědé , hrdlo bílé s růžovým
nádechem. Spodina světle šedohnědá se silným růžovým nádechem a jemným červenohnědým
příčným pruhováním. Střed břicha čistě růžový. Křídlo rudohnědé , pera ocasní šedočerná. Oko
hnědé , zobák červený , nohy tmavě rohově hnědé. Samice je zbarvena stejně, ale růžová barva na
křídlech je světlejší a nezabírá tok velkou plochu. Mladí se podobají samici , ale vlnkování je jen
mírně naznačeno , červené partie peří jsou matové a ne příliš rozšířené.
Biotop: Obývá bažinaté kraje , břehy řek a potoků zarostlé vysokou trávou a keři.
Potrava : Krmíme je především drobnými semeny a živočišnou potravou.
Hnízdění : V době hnízdění se sameček ozývá perlivou písničkou. Hnízdí celkem nespolehlivě ,
lépe ve větší , dobře zarostlé voliéře než v kleci. Hnízdo staví nejraději nízko při zemi.Snůška je 4
až 6 vajíček .Přez den se oba rodiče střídají v sezení , v noci sedí jen samička. Doba sezení je 10 až
12 dnů , většinou 11 dnů. Vylíhlá mláďata mají žlutou kůži s jemným chmýřím. Mladí vyletují z
hnízda za 17 až 21 dnů. Černý zobáček mladých zčervená za pět týdnů a současně se objeví i
vlnkování . Mladé je nutno oddělit od rodičů včas , protože je krátce po osamostatnění začnou
odhánět i pronásledovat.
Astrild vlnkovaný šplhá v přírodě hodně po ostrých stvolech rákosu , a tak si neustále obrušuje
poměrně rychle rostoucí drápy. Protože v zajetí mu většinou tato příležitost chybí , dochází k
přerůstání drápků. Je proto nutné jejich velikost častěji kontrolovat a popřípadě ostrými nůžkami
přistřihovat.