Design www.astrildoviti-pevci.cz ® 2010
Astrild oranžolící - Estrilda melpoda
Rozšíření: Afrika od Senegalu a Gambie až po Kongo.

Pohlaví: Samec má temeno hlavy šedé , kostřec a horní krovky ocasní červené. Ostatní povrch těla
je světle hnědý , spodina šedá , boky tmavší , střed břicha oranžoví , hrdlo bílé , strany hlavy
oranžové , křídlo hnědé , ocas tmavě šedý. Zobák červený , oko hnědé , nohy hnědé. Samice je
zbarvena jako samec , ale všechny barvyjsou bledší. Mladí mají mdlé barvy , zobák černý.
Potrava:Základním krmivem jsou mohár , čumíza , proso , senegalské proso v klasech , travní
semena , lesknice a niger. V době hnízdění je nutná živočišná potrava.
Hnízdění: Snadno zahnízdí , ale málokdy s úspěchem vyvedou mladé. Při hnízdění jsou neklidní a
již při nejmenším vyrušení mladé opustí. Největší naděje na úspech je při chovu v prostorné
zahradní nebo pokojové voliéře. Hnízdo staví většinou na zemi nebo v křoví nízko nad zemí. Snáší
3 až 7 vajíček , na kterých sedí 11 až 12 dnů , po 22 dnech opouštějí dobře opeření a letuschopní
mladí hnízdo. Rodiče je ještě asi 14 dnů přikrmují . Po této době jsou samostatní a je možno od
starých oddělit .